Program 12. Festivala slovenskega jazza

 

Časovnica:

Legenda:     *Koncert      *Glasbena delavnica     *Spremljevalna prireditev

Predfestivalski dogodki

Avgust, september, oktober KMC: Jazz kuhna - iščemo nove okuse in njih kombinacije

četrtek, 22. 9. 16 ob 10:00, KMKC Kompleks: Šola Jazz Ravne: Zvoki v mestu

22. 9. - 9. 10. 16, OŠ Koroški jeklarji: Šola Jazz Ravne: Zvoki v mestu
 

četrtek, 29. september 2016 ob 20:00, KMKC Kompleks: JAZOO: 20 LET IN PREMIERA 6. ALBUMA DESTINATIONS
 

petek, 7. oktober 2016,14:00-19:00, Glasbeni dom: Šola Jazz Ravne: JazzUp!

petek, 7. oktober 2016, 14:00-19:00, Punkl: Šola Jazz Ravne: JazzStartUp!

sobota, 8. oktober 2016, 10:00-18:00, Glasbeni dom: Šola Jazz Ravne: JazzUp!

sobota, 8. oktober 2016, 10:00-14:00, Punkl: Šola Jazz Ravne: JazzStartUp!

 

ponedeljek, 10. oktober 2016, 10:00, KMKC Kompleks: Šola Jazz Ravne: koncert Zvoki v mestu

ponedeljek, 10. oktober 2016, 11:00, KC Ravne: Šola Jazz Ravne: Marko skače

ponedeljek, 10. oktober 2016, 18:00, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika: Šola Jazz Ravne: koncert Zvoki v mestu

ponedeljek, 10. oktober 2016, 18:00, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika: Okrogla miza Viva Jazz Forma?

 

sreda, 12. oktober 2016, 11:00, KMKC Kompleks: Koncert in predavanje Jazz In Time

 

1. festivalski dan, četrtek, 13. 10. 2016
 

20:00, KC Ravne: BIG BAND RTV SLOVENIJA IN BOŠTJAN GOMBAČ: IUCUNDUS

 

2. festivalski dan, petek, 14. 10. 2016
 

17:00, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika: Nika Hölcl: jazzobeležNica - odprtje fotografske razstave

18:00, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika: IGOR BEZGET: SINGULARITY

20:00, KMKC Kompleks: Annasibila Požrl: Steps Ahead - odprtje fotografske razstave

20:30, KMKC Kompleks: TEO COLLORI IN MOMENTO CIGANO: HOT CLUB PIRAN

22:00, KMKC Kompleks: VASKO ATANASOVSKI TRIO: THE SCISSORS

00:00 KMKC Kompleks: Od tod do (skoraj) konca – jam session z vsem kar poje in igra

3. festivalski dan, sobota, 15. 10. 2016

8:00, koroški kraji in mesta: Šola Jazz Ravne: Promocija Jazza po Koroškem

11:00, Tržnica Ravne: Jazz kuhna se predstavi

17:30, Cerkev Sv. Egidija: 4GIVEN: TRADICIONALNA GOSPEL MATINEJA

20:30, KMKC Kompleks: KRISTIJAN KRAJNČAN: PREMIERA ALBUMA DRUMMING CELLIST

22:00, KMKC Kompleks: ŽAN TETIČKOVIČ: PREMIERA ALBUMA THE PORT OF LIFE

00:00 KMKC Kompleks: Od tod do (skoraj) konca – jam session z vsem kar poje in igra

Četrtek, 29. 9. 2016 ob 20h v KMKC Kompleks
JAZOO: 20 let in premiera albuma Destinations

 

Skupina JAZOO je prvič nastopila julija 1996. Po letih neprekinjenega delovanja, koncertni kilometrini doma in v tujini ter po uspešnih albumih njihova glasba vedno znova vznemirja, a tudi pomirja. Kreativnost jih vodi k nenehnemu ustvarjanju. Etno jazz eksperimentalna zasedba letos praznuje 20 let. Že od ustanovitve trmasto vztraja v svoji zvrsti, a kljub temu potuje in se razvija s časom. Kultna, izvirna in predvsem avtorska zasedba meje glasbenih oblik podira tudi z izidom novega, 6. albuma, ki ga bodo premierno predstavili na otvoritvenem koncertu abonmaja Jazz Ravne 2016/2017.
JAZOO zadnji dve leti veliko koncertirajo v Londonu. Tam so na zadnjem gostovanju navdušili artista-designerja Maxa Franoscha, ki med drugim oblikuje naslovnice za založbo ECM (Tord Gustavsen, Nik Bartsch, John Abercrombie, Charlie Haden). Max je oblikoval tudi naslovnico zadnjega albuma JAZOO.

 

Zasedba:
Nejc Haberman – bas kitara
Dani Hartman – bobni, darabuka
Matjaž Mlakar – saksofoni, klarinet, elektronika
Tomaž Pačnik – klaviature, harmonika
Katja Stare – flavta, saksofon, vokal, mala tolkala
Iztok Žiberna – zvok


 

Četrtek, 13. 10. 2016 ob 20h v KC Ravne
Big Band RTV Slovenija in Boštjan Gombač: IUCUNDUS

 

Koncert Big banda RTV Slovenija odpira prvi uradni festivalski dan 12. Festivala slovenskega jazza z izjemnim in vsestranskim glasbenikom ter multiinštrumentalistom Boštjanom Gombačem. Celoten program koncerta je avtorsko delo dirigenta in skladatelja Lojzeta Krajnčana ter Boštjana Gombača, za priredbe pa je delno poskrbel tudi Aleš Avbelj. Koncert bo začinjen z zanimivimi improviziranimi intermezzi in eksotičnimi zvoki, ki jih le težko opišemo z besedami.

Boštjan Gombač pravi, da mu je pri njegovem ustvarjanju zvok navdih in vodilo. Bolj nenavaden kot je, večji izziv in možnost izražanja ter veselja do dela mu nudi. Je mojster pihal, kot so klarinet, kositrne piščali in okarine, igra na pojočo žago, bodhran in theremin ter kopico drugih nenavadnih inštrumentov in zvočil, ki jih le redko zasledimo na domačih koncertnih odrih. Gost na tolkalih bo priznani slovenski tolkalist Nino Mureškič.
 

Zasedba:
Big Band RTV Slovenija

Dirigent: Lojze Krajnčan
Solist: Boštjan Gombač
Gost na tolkalih: Nino MureškičPetek, 14. 10. 2016 ob 18h v Koroški osrednjia knjižnici dr. Franca Sušnika
Igor Bezget: Singularity
 

Singularity je skupen naslov za  koncertno izvedbo izbora glasbe s celodnevnih solo plošč A Day With Guitar in PAG, sestavljenih iz obširnejših kitarskih solo projektov poimenovanih Singularity, Korenine, Shifted reality in Improvision, kitarista, komponista in multiinštrumentalista Igorja Bezgeta. Glasba temelji na motiviki izvirnih melodij, kakor tudi na koreninah ljudske glasbene melodike, skozi katere nas avtor z svojevrstnim kompozicijskim in improvizacijskim pristopom, ki ga sam poimenuje komprovizacija, čutno popelje na popotovanje skozi glasbene svetove, ki jih je srečal na svoji življenjski poti in jih skozi zvoke različno uglašenih kitarskih strun združuje v enovito celoto.
 

Zasedba:
Igor Bezget – kitaraPetek, 14. 10. 2016 ob 20:30h v KMKC Kompleks
Teo Collori in Momento Cigano: Hot Club Piran
 

Projekt Hot Club Piran so marca 2015 posneli Teo Collori in njegova skupina Momento Cigano, prav kmalu pa se obeta tudi njihova nova plošča, katere del bomo še pred premiero slišali pri nas na Ravnah. Gre za akustično avtorsko gipsy swing glasbo, ki jo je v celoti napisal izvrstni solist na kitari in avtor skladb Teo Collori. Pri aranžmajih je pomagal diplomirani skladatelj in vrhunski violinist Matija Krečič. Poleg Metoda Banka na ritem kitari in Jana Gregorke na basu, je v zasedbi še eden boljših gipsy klarinetistov v Evropi Matej Kužel. Glasba je tako virtuozna in nabrita, kakor tudi poslušljiva in zapeljiva.
 

Zasedba:
Teo Collori – kitara
Matija Krečič – violina
Matej Kužel – klarinet
Jan Gregorka – kontrabas
Metod Banko – kitara

 

Petek, 14. 10. 2016 ob 22h v KMKC Kompleks
Vasko Atanasovski Trio: The Scissors

 

Po albumih Come To Me (2012) in Feel (2013) je trio Vaska Atanasovskega aprila letos izdal še The Scissors. Vasko Atanasovski, Dejan Lapanja in Marjan Stanić na odru nikdar niso delovali ležerno, njihov zadnji album Škarje pa energijo trojice glasbenikov le še stopnjuje in simbolizira prihod novega obdobja v njihovem delovanju. Če so doslej zveneli bolj etno–pop–jazzovsko, je zdaj zaznati premik bolj proti rocku, kar daje njihovi glasbi še dodatno dimenzijo. Vasko Atanasovski je z doslej izdanimi trinajstimi albumi eden najbolj dejavnih slovenskih glasbenikov. Pred kratkim je največja založba na Balkanu, hrvaška Croatia Records, izdala njegov album Best of Vasko Atanasovski, kar ga kot slovenskega glasbenika uvršča med redke izbrance. Trio v svojem šestem letu delovanja žanje odlične kritike, čedalje bolj pa se uveljavlja tudi zunaj meja Slovenije.
 

Zasedba:
Vasko Atanasovski – vokal, saksofon, flavta
Dejan Lapanja – kitara
Marjan Stanić – bobni in tolkalaSobota, 15. 10. 2016 ob 17:30h v Cerkvi Sv. Egidija
4Given
 

4Given predstavljajo svež val gospel glasbe pri nas. Od domačih in tujih izvajalcev črnske duhovne glasbe se je kvartet nalezel tipične izraznosti, s katero so prepričljivi do te mere, da jih postavljajo ob bok celo najimenitnejšim predstavnikom te zvrsti. Gospel standardi z njimi zazvenijo v pristni interpretaciji, ki jo zmorejo le redki. V aranžmaje pesmi vnašajo tudi elemente vocal play glasbe, za katero je značilno vokalno oponašanje različnih inštrumentov, dodatnih zvokov in efektov. Člani 4Givna so pomembno prispevali k uveljavljanju in popularizaciji a cappelle v Sloveniji. S svojim sodobnim pristopom k izvedbi črnske duhovne glasbe so vedno bolj iskani tudi v tujini – gostovali so že v Avstraliji, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Italiji, v Veliki Britaniji, na Danskem, Norveškem in Poljskem. Poleg pisanja priredb ustvarja skupina tudi avtorsko glasbo, pripravljajo pa tudi studijski album.

Zasedba:
Kristjan Virtič, Kristijan Korat, Simon Virtič in Matej Virtič – vsi vokal


 

Sobota, 15. 10. 2016 ob 20:30h v KMKC Kompleks
Kristijan Krajnčan: premiera albuma DrummingCellist
 

Kristijan Krajnčan (r. 1986) je prvo polovico svojega življenja posvetil violončelu in klasični glasbi, drugo polovico pa bobnom, improvizaciji in jazzu. Kljub svoji mladosti je koncertiral v več kot petindvajsetih državah (v Evropi, ZDA, Aziji, Afriki, Indoneziji in Bližnjem Vzhodu), napisal glasbo za dva celovečerca in devet kratkih filmov, posnel sedemindvajset plošč, ter za svoje ustvarjanje prejel številne nagrade. DrummingCellist je njegov prvi solo projekt, v katerem igra avtorsko glasbo ter svoje interpretacije klasičnih skladateljev, kot sta J.S. Bach in Arvo Part.

»To je vsekakor moj največji glasbeni izziv,« pravi Krajnčan, »ne samo zato, ker na odru igram in menjavam oba inštrumenta, temveč predvsem zaradi različnosti obeh svetov.« Združevanje nasprotujočih si idej pa ga zanima že od nekdaj, saj pravi da zanj »v svojem notranjem bistvu ni razlike med J.S. Bachom in afriško glasbo«.
 

Zasedba:
Kristijan Krajnčan – bobni, violončelo, gongi


 

Sobota, 15. 10. 2016 ob 22h v KMKC Kompleks
Žan Tetičkovič: premiera albuma The Port of Life
 

The Port of Life oziroma Pristanišče življenj je edinstveno zvočno-vizualno doživetje ustvarjeno na podlagi avtorjeve resnične zgodbe. V 80 minutah napisane glasbe poslušalec stopi na pot imigranta, ki si skozi divji vrtinec čustev poskuša izboriti in ustaliti obstoj v novi kulturi. Glasba, ki je stilsko najbližje literarno-slikarski smeri magičnega realizma, z jasnim potekom zgodbe črpa navdih iz jazza in klasike – glasbenih smeri, ki pa sta tukaj predstavljani kot unija, katere glavni cilj je estetska lepota in ekspresivnost. Težko pričakovan projekt, ki je nastajal več kot pet let, je doslej največje delo mladega slovenskega bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča in ga je letos tudi izdal na svoji prvi zgoščenki, ki je konec septembra izšla pri Založbi Kaset in Plošč RTV Slovenija. Z iskrenostjo in odprtim srcem avtor to zgodbo posveča vsem imigrantom tega sveta.
 

Zasedba:
Žan Tetičkovič – bobni, kompozicija
Alba Nacinovich – vokal
Lenart Krečič – tenor saksofon
Tomaž Gajšt – trobenta
Jani Moder – kitara
Marko Črnčec – klavir
Myles Sloniker (USA) – kontrabas
Andrej Lamut – projekcija, fotografija
Marko Damiš – design

Janus Atelier godalni kvartet
Matija Krečič – 1. violina
Nejc Avbelj – 2. violina
Barbara Grahor – viola
Zoran Bičanin – violončelo