Festival slovenskega jazza

 

Cilj organizatorjev Festivala slovenskega jazza je na enem mestu v nekaj dneh predstaviti slovensko jazzovsko ustvarjalnost preteklega leta, ne glede na to, kakšen jazz preigravajo izvajalci. Naj bo to ragtime ali pa najbolj avantgardni jazz - vsi imajo možnost nastopiti na festivalu. Bistveno je, da bomo slišali novo glasbo, zaigrano iskreno, z energijo, z glasbeniki, ki znajo komunicirati med sabo, ki znajo vzpostaviti pristen stik z občinstvom in ki so s ploščo, posneto v preteklem letu, pokazali odločenost narediti korak naprej in na tak način izstopiti iz povprečja. Žal vseh zainteresiranih zasedb ne bomo mogli predstaviti, se bomo pa potrudili, da jih bo na festivalu čim več in da bodo nastopili tisti, ki jih na prejšnjih festivalih še nismo slišali.

 

Festival slovenskega jazza naj ne deli glasbenikov na bolj ali manj prave jazziste - nasprotno! Naj združuje vse srčne glasbenike, ki le redko dobijo toliko pozornosti, kot si je zaslužijo. Naj bo v ospredju iskreno veselje do igranja, druženje s somišljeniki, pa čeprav s takimi, ki imajo na jazz drugačen pogled, naj bo v ospredju pristen stik s publiko, ki z veseljem sprejema in podpira slovenske jazzovske izvajalce, naj torej festival združuje, ne pa deli.

Na prvem jugoslovanskem festivalu jazza leta 1960 je na Bledu nastopilo kar 35 zasedb. Zavidanja vredni številki se bomo le težko približali, bomo pa organizatorji naredili vse, da festival ohranimo in da ga naredimo zanimivega tako za izvajalce, kot za občinstvo ter tudi za sponzorje. Upamo, da nas bodo v prizadevanjih za lepši jutri slovenskega jazza najprej podprli glasbeniki sami, da bodo vzeli festival za svojega in ga pomagali ponovno postaviti na noge ter mu dati veljavo, ki si jo zasluži.

S selitvijo na Ravne na Koroškem je festival dobil tudi poudarjeno izobraževalno noto. V času festivala potekajo številne izobraževalne prireditve, v katere so vključeni otroci od otroških vrtcev do dijakov ravenskih srednjih šol.

 

Rezervirajte si tretji oktobrski konec tedna in se nam pridružite na Ravnah na Koroškem. Kot vedno bomo poskrbeli za odlično vzdušje na odru, za njim in pred njim, zagotavljamo odlično publiko, prav tako ne bo manjkala tradicionalna koroška gostoljubnost. Oktober bo za jazz dober!