HITRE POVEZAVE:        TOREK          SREDA         ČETRTEK          PETEK          SOBOTA 

Program 14. Festivala slovenskega jazza

Preko 130 nastopajočih, razstavljavcev in mentorjev na devetih različnih prizoriščih in 23 dogodkih, 12 koncertov, 2 dneva delavnic, 2 razstaviizid Jazzopisa in še kaj!

Program v PDF formatu:
FSJNaslovna.jpg

-- PREDFESTIVALSKO DOGAJANJE --

17. 9. 2018, 19.00: Knjižnica Otona Župančiča, Mestna knjižnica Ljubljana (mediateka), Ljubljana

Izid 4. številke Jazzopisa

Izid vedno prve, v resnici pa že četrte številke revije Jazzopis, ki jo izdajamo v sodelovanju s spletno stranjo Jazzetna

17. 9. 2018, 19.30: Knjižnica Otona Župančiča, Mestna knjižnica Ljubljana (mediateka), Ljubljana

Okrogla miza z Nino Novak (Jazzetna)

Pogovor o priložnostih in izzivih slovenskih jazz glasbenikov v tujini in tujih jazz glasbenikov pri nas.

Gosta: Adam Klemm - saksofonist, Vid Jamnik - vibrafonist

17. 9. 2018, 20.00: Knjižnica Otona Župančiča, Mestna knjižnica Ljubljana (mediateka), Ljubljana

Koncert Patricija Škof Trio

Ena od soustvarjalk lanskoletnega albuma programa Jazz Ravne - Jazzosledci Vol. 1 - se bo predstavila z lastnim triom.

Zasedba: Patricija Škof - vokal, Urška Supej - kitara, Luka Dobnikar - kontrabas

--  TOREK  --

2. 10. 2018, od 17.00 dalje: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Petidina šola jazza za otroke

Del koncerta naše šole jazza, ki je bil že dvakrat predstavljen na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Intervju Ilj Pušnik

Osrednja tema: diplomska naloga z naslovom Prisotnosti jazza v slovenskem medijskem prostoru med leti 1991-1995 in 2013-2017.

 

Jazz & Jazz Ravne
Dokumentarni film o Jazz sceni na Ravnah 2017/2018

Filmski studio na Gradu, ki ga vodi režiser dr. Uroš Zavodnik, je s filmsko ekipo  dijakov ravenske gimnazije Nikom Gradišnikom, Tiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom s kamero spremljal razgibano jazz sceno na Ravnah. Filmarji so se soočili z virtuozi iz različnih koncev sveta. Jazz & Jazz Ravne je dokumentarec v nastajanju, ki naj bi zaobjel večletno jazzovsko dogajanje na Ravnah. Filmsko gledano se je začelo s sezono 2017/2018 ter 13. Festivalom slovenskega jazza 2017. Izsek slednjega povzema kratek dokumentarec, ki bo v prihodnosti sestavljal daljši dokumentarni film. 


 

2. 10. 2018, 18.00: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Okrogla miza Viva Jazz Forma!

Pred leti smo se spraševali, ali je kaj jazza v ravenskih forma vivah. Prepričali smo se, da ga je več od pričakovanj. Pa so naši poskusi spajanja glasbene in likovne umetnosti primerni, ali pa smo prišli do točke, ko bi bilo marsikomu prav, da odnehamo?

2. 10. 2018, 19.00: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika

Ilj Pušnik Solo

Solo koncert za novopečenega diplomanta s področja jazza in njegov instrument - kontrabas.

Kontrabasist in bas kitarist Ilj Pušnik se bo s svojim koncertom pridružil maloštevilnim izvajalcem, ki so na na dosedanjih Festivalih slovenskega jazza izvedli solističen nastop. Prav tako je eden redkih, ki so se slovenskega jazza dotaknili v svojih diplomskih nalogah. Predstavitev dela “Prisotnosti jazza v slovenskem medijskem prostoru med leti 1991-1995 in 2013-2017” bo sledila koncertu jazzovskih standardov, prepletenih s spontanimi improviziranimi vložki.

Zasedba: Ilj Pušnik - kontrabas

https://youtu.be/eBI-h2g1vGc

--  SREDA  --

3. 10. 2018, 10.00: Kulturni center Ravne na Koroškem

Stick Control - od zgodbe do zvoka

Jazz na tolkalih - najbolj zabavna jazz matineja na naših tleh za naše najmlajše poslušalce. 

Kako otroci v vrtcu in osnovni šoli sprejemajo jazz? Če je podan na način, kot ga predstavi že leta 2002 ustanovljena zasedba Stick Control, sestavljena iz odličnih slovenskih glasbenikov in profesorjev na različnih glasbenih šolah, potem naša novo nastajajoča publika zapušča dvorano s širokim nasmehom. Koncert, na katerem se nastopajoči zabavajo prav toliko kot publika, ki jim ta, praviloma prvi stik z jazzom, ostane za vedno v lepem spominu. Je kaj lepšega, kot čez leta med publiko uzreti znan otroški obraz?  

Zasedba: Bruno Domiter - bobni, Marko Furek - bas, Dmitrij Averjanov - vibrafon, Grega Gorenšek - marimba

https://www.youtube.com/watch?v=EbZEJGkTdjg

--  ČETRTEK  --

4. 10. 2018, 18.00: Kulturni center Ravne na Koroškem

Predstavitev Jazzopisa

Predstavitev četrtega Jazzopisa in pogovor z ustvarjalkami in ustvarjalci. 

4. 10. 2018, 19.00: Forma viva avtorja Yuki Oyanagi (JP) pred supermarketom TUŠ

(v primeru slabega vremena se koncert prestavi v Kulturni center Ravne na Koroškem)

Viva Jazz Forma - reloaded

Glasba jeklenih skulptur se vrača v velikem slogu. 

Viva Jazz Forma je edinstven projekt, ki izhaja iz radovednosti okoli vprašanja o glasbenem potencialu jeklenih skulptur, nastalih izključno iz likovnega, kiparskega vzgiba. Te niso predvidele glasbene rabe, a jih je ekipa zanesenjakov pod okriljem programa Jazz Ravne, kot posebnost in simbol občine ter regije, želela preplesti s glasbenim ustvarjanjem.

Tako so bili najprej zajeti zvoki nekaterih ‘bolje zvenečih’ skulptur in nastala je zvočna banka, iz katere izvirajo tudi gradniki za prvo skladbo odigrano izključno na teh likovnih delih. Na lanskem, 13. Festivalu slovenskega jazza je bilo premierno odigrano razširjeno glasbeno delo za z elektroniko podprt jazz kvartet, ki je vključevalo sample, ritme in melodične motive iz omenjene zvočne knjižnice ter tudi živo igranje na eno izmed skulptur. Sledil je dogodek Viva Jazz Forma - igrišče, namenjeni preigravanju in spontanemu izumljanju novih idej izpeljanih iz, in navdahnjenih s strani, prvotnega glasbenega dela; sedaj pa se Viva Jazz Forma vrača v novi preobleki s performansom v središču mesta. 

Zasedba: Vid Jamnik - vibrafon/xylosynth/forma viva/kompozicija, Matic Črešnik - bobni/drum pad/forma viva, Jure Praper - kitara/efekti, Matej Mirnik - elektronika, Miha Koren - e-bas

https://www.vidjamnik.com/vivajazzforma

--  PETEK  --

5. 10. 2018, 15.00: Mladinski hotel Punkl

Šola Jazz Ravne: Divja Jaga

Šola Jazz Ravne, skupina JazzStartUP! se s projektom Divja jaga posveča otrokom, ki se šele spoznavajo z jazzom, obvladajo pa svoj glasbeni instrument. Obvezne predhodne prijave. 

Mentor Samo Kolar 

 

5. 10. 2018, 15.00: Glasbeni dom Ravne na Koroškem

Šola Jazz Ravne: Funky Boys

Kar se je pred leti začelo s projektom JazzUP!, je danes deloma že preraslo v samostojno zasedbo. Šola JazzUP! medse  vedno rada sprejme nove glasbenike in nove glasbene ideje, z veseljem pa pogleda tudi v bogato zgodovino jazza. Obvezne predhodne prijave. 
Mentor: Jani Šalamon

5. 10. 2018, 19.30: KMKC Kompleks

Razstava Zlatko Kaučič: 40 let ustvarjalnosti

Razstava o 40 letih ustvarjanja legendarnega slovenskega  bobnarja in tolkalca.
Kuratorja razstave: Iztok Zupan in Neža Pavšič
Avtorji fotografij: Petra Cvelbar, Luca D'Agostino, Žiga Koritnik, Igor Petaros, Jože 
Požrl, Luciano Rossetti, Tone Štamcar, Primož Zrnec, Maurizio Zorzi in Iztok Zupan

5. 10. 2018, 20.00: KMKC Kompleks

Ajda Stina Turek: SONDER

Jazz pevka in letošnja diplomantka Berklee College of Music predstavlja svoj avtorski prvenec. 

Ajda je avtorica glasbe in besedil v angleščini, ki jih je zbrala na albumu SONDER. Za aranžmaje je poskrbel Nino Šamanić, zato je na album poleg svojih uvrstila tudi eno njegovo skladbo. Ideje za besedila je črpala iz izkušenj, ki jih je dobila s prihodom v Ameriko pred štirimi leti. Izpostavila je probleme današnjega sveta, a je ostala pozitivna in igriva. Žanrsko se album giblje od latino jazza in RnB-ja do bluesa. Na snemanju v Bostonu je sodelovalo 25 glasbenikov iz celega sveta, promocijski koncert pa je bil marca letos v Sloveniji. Koncert v živo na Radiu Slovenija so snemali in ga kot letošnjo slovensko predstavnico predvajali na Mednarodni dan jazza 30. aprila po evropskih radijskih postajah.

Zasedba: Ajda Stina Turek - vokal, Rebeka Zajc - klavir, Luka Dobnikar - bas, Luka Matić - bobni, GOST: Matevž Vidic - vokal

 

http://ajdastinaturek.com

 

 

5. 10. 2018, 21.30: KMKC Kompleks

Lovro Ravbar & Get On Board Collective

Saksofonist ob izidu novega albuma “Get On Board” z devet-člansko zasedbo navdušuje publiko s konkretnim odmerkom ritma, bogato harmonijo in nevarnimi solisti. 

Lovro Ravbar, ki sodi v sam vrh slovenske saksofonistične scene, nam bo  predstavil svoj novi album Get On Board. Energični saksofonist pravi, da je želel glasbo napisati tako, kot ga je sama vodila, in s tem je ustvaril nove oblike kompozicij, brez preverjenih okvirov, ki pa vendarle še vedno delujejo celovito in dokaj klasično. Njegovi glasbeni kolegi so glasbeni slog označili s “Cosmic Jazz”. Obeta se nam konkretna doza ritma in solističnih izletov.

Zasedba: Lovro Ravbar - alt/sopran saksofon, Tomaž Gajšt - trobenta/klaviature, Jure Urek - bas pozavna, Miha Koretič - kitara, Jernej Trobentar - kitara, Rok Lopatič - klavir/klaviature, Jani Hace - bas kitara, Lazaro Amed Hierrezuelo (CU) - tolkala, David Morgan - bobni

 

https://www.youtube.com/watch?v=BVfmxP8bvnw

5. 10. 2018, 23.30: KMKC Kompleks

Jam session

Zaželene predhodne prijave, saj le-te prinašajo marsikatero ugodnost za sodelujoče.

--  SOBOTA  --

6. 10. 2018, 11.00: Mestna tržnica

Funky Boys & Divja jaga

Mladi upi šole Jazz Ravne se prvič predstavijo s samostojnim projektom. 

Funky Boys so skupina mladih ustvarjalnih glasbenikov, večina pa jih prihaja iz vrst avtorskih projektov programa Jazz Ravne, kot so JazzStartUP!, JazzUP!, Marko Skače in Rojenice. Ravno tam so se prvič spoznali z jazz glasbo in improvizacijo, to znanje pa nato prenesli na širši spekter njim ljubih glasbenih slogov z ustanovitvijo lastne zasedbe. Na oder vedno prinesejo pristno mladostno energijo in ustvarijo  vzdušje, ki kar kliče po še eni skladbi.
Kot predskupina bodo nastopili najmlajši člani šole Jazz Ravne s programom Divja jaga.

Zasedba: Aljaž Dobnik - trobenta, Gašper Dermol - trobenta, Matevž Štrekelj - trobenta, Lenart Kukovec - tenor saksofon, Oskar Rednak - pozavna, Blaž Podrzavnik - bariton saksofon, Jure Tamše - bobni/tolkala

 

https://youtu.be/6KwBy5sD9SA

 

 

6. 10. 2018, 12.00: Mestna tržnica

Oberdixie Band

Prihajajoč iz ozkih, strmih gorenjskih dolin in zakotne, močvirne delte Misisipija se srečata narodnozabavna in jazz glasba … 

Četudi ob prvi pomisli morda ne bi presodili tako, nam zasedba vrhunskih slovenskih glasbenikov združenih v skupini Oberdixie dokaže, da imata ta dva žanra marsikaj skupnega. Tako New Orleanški dixieland kot Avsenikova polka temeljita na poskočnem, dvodobnem ritmu, posegata po harmonskih in kompozicijskih pristopih evropske klasične glasbe ter z nezmotljivim občutkom za lepo vižo budita enako radostne občutke dušne odrešitve. Pričakujte zimzelene melodije velikanov slovenske narodnozabavne glasbe in tiste iz zakladnice jazzovskih standardov - oboje v novi preobleki. 

Zasedba: Dominik Krajnčan - trobenta, Tomaž Zevnik - klarinet, Marjan Petrej - pozavna, Gašper Kržmanc - banjo/kitara, Goran Krmac - tuba, Jani Šalamon - bobni/tolkala

 

www.oberdixieband.com

 

 

6. 10. 2018, 17.00: Cerkev Sv. Egidija Ravne

Vokalni band Kreativo

Šest vokalnih zanesenjakov pretaka naravno toplino in ubranost človeških glasov v čutno doživetje poslušalcev. 

Člani vokalne zasedbe Kreativo glasbene izkušnje že kar nekaj časa pridobivajo na velikih in malih odrih širom sveta. Izvajajo uspešnice slovenskih in tujih avtorjev, ki jih dajo v atraktivno in igrivo vokalno preobleko. Leta 2015 so v Avstriji na mednarodnem festivalu Vokal Total v kategoriji »jazz« prejeli srebrno diplomo in posebno bronasto priznanje Warda Swingla. Vsi so nekdanji člani svetovno prepoznavnih vokalnih zasedb, njihovo trenutno poslanstvo pa je širjenje bogatega znanja in izkušenj v krogu ljubiteljev vokalne glasbe.  

Zasedba: Valentina Černe - sopran, Jana Gamser - alt, Aleš Majerič - tenor, Dominik Štrucelj - tenor/vokalni bobni, Samo Vovk - tenor/vokalni bobni, Luka Černe - bas, Miha Rojko - tonski mojster

 

www.kreativo.si 

 

AMERIŠKI VEČER

 

6. 10. 2018, 20.00: KMKC Kompleks

Samo Šalamon Bassless feat. Howard Levy & Nino Mureškič

Eden najbolj produktivnih slovenskih glasbenikov tokrat v družbi z Grammy-ji nagrajenega mojstra ustne harmonike.  

Tokratna različica Bassless Tria Sama Šalamona je še posebej zanimiva, saj bo solist verjetno najbolj inovativen ustni harmonikaš v zgodovini jazz glasbe, Howard Levy. Gre za večkratnega dobitnika Grammy nagrade, ustanovnega člana legendarne zasedbe Bela Fleck & The Flecktones ter glasbenika, ki redno sodeluje z velikani glasbe, kot so Paul Simon, Donald Fagen, Bobby McFerrin, Chick Corea, Rabih Abou-Khalil, Paquito D'Rivera, Dolly Parton in drugi. Zasedbi se bo tokrat pridružil najboljši slovenski tolkalist, Nino Mureškič. Trio bo predstavil novo ploščo Samo Salamon & Howard Levy: Peaks of Light, ki je izšla januarja 2018.

Zasedba: Samo Šalamon - kitara, Howard Levy (US) - ustna harmonika, Nino Mureškič - tolkala

 

www.samosalamon.com          www.levyland.com

 

Koncert omogoča Veleposlaništvo Združenih držav Amerike. 

 

AMERIŠKI VEČER

 

6. 10. 2018, 21.30: KMKC Kompleks

Žan Tetičkovič & The New Standards Trio: A Love Lane Nocturne

Premiera novega albuma mladega bobnarja in skladatelja z vrhunsko zasedbo iz prestolnice jazza.  

A Love Lane Nocturne, najnovejši projekt dobitnika prestižne skladateljske nagrade Johnny Mandel Prize združenja ASCAP (2017) ter v New Yorku živečega bobnarja in skladatelja Žana Tetičkoviča/Jean John-a, predstavlja sodobno izvajalsko vrnitev h koreninam in prvinam jazzovskega izražanja.

Konceptualno izvirno zastavljen projekt, ki kompozicijsko združuje načela bebop improvizacije in swing-a z zelo dodelanim in natančnim aranžerskim pristopom, bolj značilnim za klasično zahodno glasbo, predstavlja poklon velikim skladateljem jazz standardov (Richard Rogers, Cole Porter, Johnny Mandel, George Gershwin, Jimmy Van Heusen...) in klavirskim triom, kot so: Tommy Flanagan trio, Oscar Peterson trio, Benny Green trio, Bill Charlap trio, Erroll Garner trio in drugi.

Zasedba “The New Standards Trio”, ki jo sestavljata svetovno priznana jazz glasbenika, pianist Emmet Cohen (Christian McBride Trio) in kontrabasist Russell Hall (Branford Marsalis Quartet), skozi novo nastale avtorske kompozicije jazz glasbo znova vrača ljudem, swingu in bluesovskim koreninam. S svojo svežino, radostjo in hipnotično plesno energijo prisega na dobro in osvobajajoče počutje vseh poslušalcev in jazzu ponovno vrača status popularne glasbe.

Skrivna srečanja, nočni sprehodi ter navdih metropolisa za zmeraj ujet v ulicah New Yorka. Z izjemno virtuoznostjo, liričnostjo in zapriseženostjo do tradicionalnega zvena klavirskega tria nas bo zasedba, ki je premierno nastopila v svetovno priznanem John F. Kennedy Centre for Performing Arts v Washingtonu D.C., popeljala na edinstveno potovanje in nam pričarala ikonično in nostalgično podoživetje New Yorka.

Zasedba: Žan Tetičkovič (SI/US) - bobni/kompozicije, Emmet Cohen (US) - klavir, Russell Hall (JM/US) - kontrabas

 

https://www.youtube.com/watch?v=r1EQWja0ZQc

 

Koncert omogoča Veleposlaništvo Združenih držav Amerike. 

6. 10. 2018, 23.30: KMKC Kompleks

Jam session

Zaželene predhodne prijave, saj le-te prinašajo marsikatero ugodnost za sodelujoče.